De Meest Gestelde Vragen over WTW Filters


Hieronder leest u alles over WTW filters. Staat uw vraag er niet tussen neem dan contact op. Hiermee helpt u ons ook om deze website zo compleet mogelijk te maken.


Wat te doen bij een calamiteit?

Een WTW-unit zorgt voortdurend voor frisse lucht in uw woning. Maar ook in geval van calamiteiten zoals een grote brand in de buurt of een gifwolk zal de unit deze lucht naar binnen zuigen. Dat wilt u uiteraard niet! Het is van belang dat u in deze gevallen de unit uitschakelt! Hoe u dat kunt doen leest in in dit artikel.


Houdt een WTW-filter Fijnstof of Roet tegen?

Dat ligt aan de filterklasse: G3 (standaard) circa 20%, een hogere klasse, bijvoorbeeld M6, filtert circa 80% fijnstof. Een interessant artikel hierover leest u hier.


Hoe vaak moet ik mijn filters vervangen?

Dit is afhankelijk van uw woonsituatie en het jaargetijde. Fabrikanten van WTW units schrijven een minimale vervang frequentie voor, doorgaans 1 tot 2 maal per jaar. Het is lastig om een vuistregel te hanteren omdat bijvoorbeeld de ligging van uw woning meetelt. In een drukke stad of naast een snelweg zullen filters sneller vervuilen. Maar ook in een rustige nieuwbouwwijk of een bos omgeving (pollen) kunnen filters sneller vervuilen. Ook het jaargetijde speelt een rol: in het voorjaar zitten er veel stofdeeltjes in de lucht. In een droge koude winter juist niet!

Ons advies is om uw filters 1 maal in de maand te checken. Zijn ze vuil (donkergrijs of zwart) dan is vervanging aan te raden. Schakelt u wel eerst uw unit uit door de stekker uit het stopcontact te trekken!


Hoe vervang ik mijn filters?

Filters vervangen is een koud kunstje! Afhankelijk van uw merk en type unit trekt u de filterhouders uit de unit of opent u het frontpaneel van de unit. De filters kunnen nu uit de unit getrokken worden of van de filterhouder worden afgeschoven. Nieuwe filters over de houders of rechtstreeks in uw unit en klaar! Door dit zelf te doen in plaats van een onderhoudsman scheelt u enorm in de kosten. Kijkt u maar eens op de factuur van uw onderhoudsman naar de prijs van zijn filters...


Hoe zit het met de verschillende filterklassen?

Standaard schrijven de fabrikanten van WTW units doorgaans filterklasse G3 voor. Deze filterklasse is voldoende om te doen wat het moet doen. Namelijk het schoonhouden van de warmtewisselaar. Hogere filterklassen worden online ook aangeboden. Een hogere filterklasse (FijnFilters genaamd) doet meer dan alleen het schoonhouden van de warmtewisselaar: het zorgt voor minder stof in uw binnenomgeving. Mensen die qua gezondheid gevoelig zijn voor stof (hooikoorts, astma, bronchitis) kunnen dus baat hebben bij filters met een hogere filterklasse.


Zijn er verschillende kwaliteiten filters?

Ja. Waar u op moet letten is dus dat de minimale filterklasse G3 is. Het beste zijn filters waarvan het materiaal voldoet aan de Europese Norm voor Filterklassen, de EN779:2012. Er zijn gevallen bekend van wasemkap filters of Fiberfill in een unit. De filterklasse van deze materialen is altijd lager dan G3. Een wasemfilter filter is meestal klasse G2. Om van Fiberfill maar niet te spreken... Een lagere kwaliteit betekent meer stof in uw unit en in uw interieur met alle gevolgen van dien.


Kan ik mijn filters schoonmaken?

Nee. U kunt uw filters niet schoonmaken. Waarom? Omdat met schoonmaken (uitwassen of uitzuigen) de structuur van het filtermedium verstoord wordt. De kwaliteit wordt hierdoor lager. Bovendien zal fijn stof nooit helemaal uit het filter gezogen kunnen worden, dit zit genesteld in het filter.


Waar kan ik filters verkrijgen?

U kunt op allerlei manieren filters verkrijgen. Offline, bij Onderdelenhuis of installateur. Nadeel is dat u dan een hoge prijs betaalt voor uw filters. De meeste gebruikers bestellen hun WTW filters online, in een webshop. Voordeel is de lagere prijs, nadeel is dat u goed moet letten op de kwaliteit.


Ik heb hooikoorts, wat nu?

U zou profijt kunnen hebben van filters met een hogere klasse, bijvoorbeeld filterklasse M6. Deze filterklasse houdt aanzienlijk meer stofdeeltjes tegen dan een standaard G3 filter. Uiteraard is hooikoorts afhankelijk van meerdere factoren (u komt ook buiten natuurlijk) maar alle beetjes helpen!


Zit er verschil tussen originele filters en eigen merk filters?

Als het goed is niet: zolang de filterklasse en de afmetingen juist zijn voldoen eigen merk WTW filters even goed als originele filters.


Gebruik het onderstaande contactformulier als u iets wilt vragen of als u contact met ons wilt opnemen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

 

 Onze tip: laat u niet gek maken door de diverse aanbieders van WTW filters maar gebruik uw gezond verstand!